Každý se snaží uplatnit svůj negativní názor na to, co hrají ti ostatní

Richard Kutěj, 9.4.2014

Příjemně sarkastický humor zakódovaný do hodně osobitých, hravých i temně podmázlých experimentátorských tracků. Elektro, underground i dada. Originální zvuk a především parádní hraní si. Kapela Dřevěné pytlí v jutových uhlích prý letos slaví 25 let. Alespoň to tvrdí dnes jediný otec zakladatel v sestavě a ostatní si prý už to nepamatují, a tak souhlasí. Čtvrť století kapely, která vůbec není aktivní, ale pořád se o ní ví, oslaví DPVJU jak jinak než 25. dubna speciálním koncertem v pražské Malostranské besedě. S nima zahrají speciální hosté OTK a Abigail Ybarra. Těšit se tam můžeme na současné i bývalé členy, nápoje, staré i nové songy a spousty dalšího, což slibuje nic jiného, než pořádný mejdan plný krásných dívek i urostlých chlapců. A už 5 let je v přípravě i nová deska, která možná už i vyjde. Dost důvodů na kratší pokec s otcem zakladatelem Uhlíkem a dlouholetým členem Khotzim. 

DPVJU měli vždy takový svůj vlastní zvuk a feeling i druh humoru. Kdo je vlastně hlavním tvůrcem muziky, textů i toho řekněme "způsobu vyjadřování". Je to práce jedince nebo spíše kolektivní dílo?

Uhlík:Dlouhá léta bylo DPVJU jen společným dílem Pytliga a Uhlíka, tam asi bylo to základní směřování nastaveno, přičemž vliv pana Pytliga, dnes hrajícího bohužel jen výjimečně při "oslavách a intoxikaci etanolem", byl zásadní po stránce textové i onoho pokleslého humoru. V poslední době texty ze sta procent krademe těm, kteří je uměli napsat na papír. Pravda, občas jim je kapánek "zremixujeme". Hudba, dá-li se tomu tak říct, vzniká překotným tvůrčím přetlakem všech. Neboli každý se snaží uplatnit svůj negativní názor na to, co hrají ti ostatní. Nevěřili byste, jak to funguje... 

Khotzi:Je to osobní i kolektivní tvůrčí utrpení, podpírající kradené texty. Feeling je pak přímo úměrný tomu, jak moc se stihneme rozhádat, pozurážet a někdy dokonce i udobřit už cestou na koncert nebo až z něj. Vyšší populár, kterému jsme zasvětili své snahy, si žádá oběti. 

Ku škodě nás posluchačů je při tom DPVJU kapelou, o které zas tolik slyšet nebývá, naštěstí tady ale pořád je. Plánujete třeba někdy i zvýšit aktivitu, nebo kapelu berete jako spíše odpočinkovou a pohodovou záležitost, kde není kam spěchat a někam se hnát?

Uhlík:Myslím, že vzhledem k našim možnostem je naše aktivita téměř horečnatá. Vždyť sejít se průměrně jednou za rok všichni na zkoušce a zároveň mít přibližný tvůrčí průměr jedna nová písnička za rok, to je výsledek, který by nám mohl závidět leckterý hyperaktivista. A co se týče živého hraní - některé z velkolepých koncertních nabídek dokonce odmítáme. Odpočívat se v našem věku musí. 

Khotzi:Ano, bohužel poměr odmítnutých a uskutečněných producírek poslední dobou jasně hovoří ve prospěch těch prvních. Jak taky jinak, když kádr souboru tvoří idol nymfomanek, majitel slepičího výběhu, fanatický cyklista, divadelní umělkyně a zvukový kouzelník, u kterýho chtěj nahrávat úplně všichni, a když si chce zahrát pingpong, musí hrát ve čtyři ráno? 

Vaše zatím poslední, jestli se nepletu sedmá, deska "Až dosloužím, chci do sběru" vyšla v roce 2007. Něco tedy v plánu nahrát a vydat jejího následovníka? 

Uhlík:Kdyby jen v plánu. Máme dokonce roztočeno! Pravda, už asi pět let. A není vyloučeno, že do konce této dekády to stihneme dorazit. 

Khotzi:Obzvlášť pokud se bude zase míchat a masterovat tři roky, jako v případě minulé desky. Ale bez plánů ani akord. 

Vaše síla je ale také v živém hraní. Máte už na letošek potvrzené i nějaké další koncerty krom toho oslavného 25. dubna? 

Uhlík:Jistěže. Bude pár festivalů, pokud vím, tak Beseda u bigbítu v Tasově, Boskovice, a pravděpodobně po dvouleté pauze i Trutnov. A do té doby nějaké kluby určitě stihneme taky.

Khotzi:Pokud stihnou i ony nás.

 

uveřejněno na Musiczone.cz